4 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre otelul zincat

Exista atat de multe lucruri interesante in jurul otelului. Stiati ca otelul este cel mai reciclat material din lume? Peste doua din trei tone de otel este fabricat din materiale reciclate si pana la 95% din unele tipuri de otel (otelul folosit pentru masini, de exemplu) este utilizat din nou.

Iata patru lucruri pe care probabil nu le stiati despre otelul zincat.

1. Otelul zincat a fost numit dupa omul de stiinta italian, din secolul al XVIII-lea, Luigi Galvani.

Luigi Galvani (1737-1798) nu a fost doar un fizician de prim rang al vremii sale, ci si un medic, filosof si biolog. El a descoperit ca tesuturile animale raspund la curenti electrici minusculi.

Cand descoperirea de catre Sir Humphry Davy, 50 de ani mai tarziu, a condus la intelegerea faptului ca zincul in contact cu fierul ar putea proteja fierul de rugina printr-un proces electrochimic, procedura de acoperire a fierului cu zinc a devenit cunoscuta sub numele de „galvanizare”.

Cele mai des utilizate procedee pentru a preveni coroziunea otelului sunt zincarea termica si electro-galvanizarea.

2. Otelul zincat este o componenta structurala ieftina si cu un cost relativ mic de intretinere.

Alternativa sa, otelul inoxidabil, costa de patru pana la cinci ori mai mult decat otelul zincat. Orice sudor care lucreaza cu otel obisnuit poate lucra si cu otel zincat. Este necesara o pregatire specializata pentru a realiza constructii sau productii cu otel inoxidabil, iar costul fortei de munca pentru otel inoxidabil este cu aproximativ 50% mai mare.

Este posibil ca structurile din otel zincat sa nu necesite intretinere timp de 50 de ani sau mai mult. Nu este cazul nici cu otelul structural, nici cu otelul inoxidabil.

3. Otelul zincat are numeroase aplicatii dincolo de constructii si masini.

Otelul zincat este utilizat pentru a produce piulite, suruburi si cuie rezistente la coroziune. Este folosit pentru tevi exterioare atunci cand conductele din plastic nu sunt suficient de rezistente. De asemenea, este intrebuintat pentru bancile statiilor de autobuz, balcoane, verande, scari si pasarele. Stalpii de iluminat care asigura iluminarea pe timp de noapte pentru drumuri sunt realizate din otel zincat, la fel ca si stalpii care sustin distributia de energie de inalta tensiune catre fabrici, scoli si spitale.

4. Procesele industriale de galvanizare (zincare) au evoluat foarte mult.

Electro-galvanizare consta in depunerea unui strat de zinc prin electroliza. In baia electrolitica, prin care circula curent electric, se afla un catod (obiectul de metal ce va fi zincat) si un anod (zincul). Cu ajutorul curentului eletric  se realizeaza disocierea, transportul si depunerea ionilor de metal de la anod (zinc) la catod (obiectul de metal).

Otelul zincat termic, un alt procedeu de galvanizare, este inca fabricat prin scufundarea otelului in zinc topit, dar exista metode mai noi de aplicare a unui strat protector de zinc pe otel.

Sherardizarea este un proces de galvanizare a suprafetelor din metale feroase, numit si galvanizarea cu vapori. Acest proces presupune incalzirea pieselor de otel pana la c. 500 ° C intr-un tambur rotativ inchis care contine praf metalic de zinc si, eventual, un material de umplutura, cum ar fi nisipul. La temperaturi peste 300 ° C, zincul se evapora si se difuzeaza in substratul de otel formand un aliaj de  Zn-Fe.

Procesul este, de asemenea, cunoscut sub numele de "galvanizare uscata", deoarece nu sunt implicate lichide. Otelul astfel zincat este foarte aderent pentru vopsele, cauciuc si acoperiri cu pulbere.

Otelul galvanizat este unul dintre cele mai vechi materiale de constructie utilizat la scara larga astazi, dar tehnologia pentru fabricarea produselor zincate este in continua evolutie.