Caracteristicile aliajului 6060

 

Aluminiul beneficiaza de o combinatie unica si inegalabila de proprietati, ceea ce face din el sa fie un material de constructii versatil, functional si atractiv.

 

Datorita proprietatilor si utilizarilor unice ale aluminiului in produse eficiente din punct de vedere energetic, cererea globala a acestui metal este de asteptat sa creasca cu 50% pana in 2050.

 

Aliajele din aluminiu sunt aliaje in care materialul predominant este aluminiul (Al). Elementele ce se regasesc de regula in aceste aliaje sunt cuprul, magneziul, manganul, siliciul si zincul.

Unul dintre cele mai comune aliaje ale seriei 6000 este aliajul 6060. Este un aliaj tratabil termic cu rezistenta la coroziune si sudabilitate foarte buna.

 

Elemente de aliere ale aliajului 6060:

Mg : 0.30 - 0.60;

Mn : ≤0.10;

Fe : 0.10-0.30;

Si : 0.30 - 0.60;

Cu : ≤0.10;

Zn : ≤0.15;

Cr : ≤0.05;

Ti : ≤0.10;

Alte elemente: ≤0.05.

 

Aliajul 6060 este utilizat in mod obisnuit pentru ferestre si usi in aplicatii rezidentiale si comerciale, ideal pentru sectiuni transversale foarte complexe si cu un raspuns de anodizare foarte bun.

Anodizarea este un tratament de suprafata pentru piese din aluminiu, in scop decorativ si de protectie anticoroziva, fiind realizat prin oxidarea electrochimica controlata a aliajelor din aluminiu.

Acest aliaj de aluminiu este disponibil, in principal, sub forma de: bare, tevi, profile calite sau necalite. Este utilizat cel mai frecvent in aplicatii care necesita finisaj de cea mai inalta calitate si pentru care rezistenta nu este factorul decisiv.

 

Aplicatii ale aliajului 6060:

- sectiuni arhitecturale pentru ferestre, usi, pereti cortina;

- sisteme de tamplarie;

- luminatoare;

- scari si balustrade;

- garduri;

- sisteme flexibile de asamblare;

 - aplicatii interioare;

 - mobila si echipamente pentru birouri.

 

Aliajul 6060 are urmatoarele proprietati caracteristice:

- rezistenta foarte buna contra coroziunii;

- sudabilitate exceptionala;

- formabilitate foarte buna la temperaturi reci.