Clasele echivalente ale otelurilor inoxidabile

De la inventia si dezvoltarea initiala, numarul de clase de otel inoxidabil a crescut rapid, cu sute de compozitii chimice diferite, in intreaga lume.

Deoarece micro structura otelului determina proprietatile sale, otelul inoxidabil a fost in mod traditional impartit in categorii, in functie de structura lui. Aceasta ofera o clasificare in ceea ce priveste atat compozitia, cat si proprietatile.

U.S.A

E.U

Japonia

U.K

AISI

EN

JIS

BSI

 

AUSTENITICE

 

 

304

1.4301

SUS304

304S15

 

 

 

304S16

304L

1.4306

*

304S11

 

1.4307

 

 

316

1.4401

SUS316

316S31

316

1.4436

SUS316

316S33

316L

1.4404

*

316S11

316L

1.4435

*

316S13

 

FERITICE

 

 

409

1.4512

SUS409

409S19

430

1.4016

SUS430

430S17

 

MARTENSITICE

 

403

1.4000

SUS403

403S17

410

1.4006

SUS410

410S21

 

      DUPLEX

 

*

1.4162

*

*

*

1.4362

*

*

*

1.4462

SUS329J3L

*

*

1.4410

*

*

 

Austenitice

Otelurile austenitice sunt oteluri inoxidabile cu continut scazut de carbon, care contin crom si nichel. Ele sunt non-magnetice, dar pot deveni usor magnetice cand sunt lucrate la rece. Prelucrarea la rece imbunatateste, de asemenea rezistenta lor. Otelurile inoxidabile austenitice au o rezistenta excelenta la coroziune; capacitate buna de formare; sudabilitate buna, cu proprietati mecanice excelente asupra unei game largi de temperaturi. In plus, acestea sunt usor de curatat, ceea ce determina utilizarea lor in  in medii igienice si sterile.

“L” simbolizeaza “low carbon”continut scazut de carbon. De obicei, un maxim de 0.03% in loc de nivelul normal de 0.08% - 0.15%.

Tipul 304 - cunoscut si numele de inox alimentar este utilizat pentru confectionarea instalatiilor din industria alimentara, cele din industria producatoare de vinuri , bere,  pentru carmangerii, hote, mese de lucru, cisterne, diversi recipienti

304L si 316L sunt ambele clase populare pentru utilizarea in produse sudate.

Tipul 316L –este folosit in industria alimentara in special acolo unde unde sunt medii corozive, inindustria chimica, industria celulozei si a hartiei.

Feritice

Otelurile inoxidabile feritice contin crom si, de obicei, un continut scazut de carbon. Ele sunt magnetice, au ductilitate buna si rezistenta la coroziune si oxidare. Cu toate acestea, exista limitari in ceea ce priveste sudabilitatea.

Martensitice

Sunt aliaje cu crom si niveluri relativ ridicate de carbon. Aceste oteluri au o rezistenta moderata la coroziune, inalta rezistenta si duritate dezvoltata de tratamentele termice. Ele au sudabilitate slaba si sunt magnetice.

Duplex

Aceste oteluri contin mai putin nichel decat aliajele austenitice si au un continut foarte scazut de carbon. Au o structura duplex (mixt) de ferita si austenita. Aceste oteluri au o rezistenta excelenta la coroziune, au o inalta rezistenta, sudabilitate excelenta si sunt magnetice.