Inoxul permite urbanistilor realizarea unor proiecte indraznete

 

Eleganta, stil, o impresie de luminozitate, intretinere usoara, siguranta ... ce sa nu-ti placa la o cladirea realizata din inox? Utilizarea acestui material este in crestere, deopotriva, datorita cresterii gradului de constientizare a costurilor relativ scazute pe durata ciclului de viata, durabilitatii acestuia si a urbanizii din economiile cu crestere rapida din Asia, in special China si India.

 

Aeroporturi

Aeroporturile sunt un caz extrem de vizibil in acest sens. Expansiunea in industria aerospatiala a condus la reamenajari si construirea de noi cladiri pentru aeroporturi, in intreaga lume. Proiecte recente din Asia si Statele Unite ale Americii aproape toate folosesc inox intr-o masura mai mare sau mai mica: Aeroprtul International Suvarnabhumi Bangkok, Aeroportul International Doha si Terminalul Dallas/ Fort Worth sunt doar trei exemple.

 

Cladiri

Inoxul nu este folosit numai pentru acoperisuri si fatade, dar, de asemenea, pentru interioare: pereti, scari, paravane e.t.c..

Zgarie-norii sunt un simbol clasic pentru economiile prospere, cladiri care inregistreaza frecvent noi recorduri mondiale pentru inaltimea lor. Cele doua Turnuri Petronas din Kuala Lumpur, cele mai inalte structuri din lume, atunci cand au fost finalizate, au consumat 2400 de tone de inox  tip 316. Jin Mao Tower din Shanghai, terminat in 1999, este o structura de tip pagoda al carei exterior este un

perete cortina confectionat din sticla, inox, aluminiu si granit.

 

Spatii publice

Statiile de metrou si autobuz, bancile din spatiile  publice, pasaje subterane, pasarele, bariere de absorbtie a sunetului ... acestea sunt doar cateva dintre utilizarile publice unde produsele din inox stralucesc. Doua tari sunt foarte deschise cu privire la utilizarea inoxului, Italia si India. Prima are unul dintre cele mai mari consumuri pe cap de locuitor, din lume; in schimb India are un consum mult mai mic, dar care se extinde rapid.

 

Formele de inox utilizat sunt la fel de variate ca materialul in sine. In multe cazuri, considerentele estetice combinate cu cele functionale fac ca acest material sa fie o alegere foarte atractiva. De cele mai multe ori otelul inoxidabil este foarte vizibil, aspectul fiind un motiv major pentru utilizarea sa.