Otelul verde si nevoia stringenta de decarbonizare a industriei siderurgice

Otelul verde este pur si simplu otel obtinut cu cea mai mica amprenta de carbon posibila in prezent. Aceasta va varia de la producator la producator si va continua sa evolueze in timp.

Otelul verde

Acest produs poate fi obtinut folosind hidrogen verde generat din surse regenerabile de energie, mai degraba decat combustibili fosili.

Doua dintre cele mai promitatoare procese graviteaza in jurul energiei electrice regenerabile.

In Europa, exista deja mai multe proiecte — Hybrit si H2 Greensteel, de exemplu — care urmaresc inlocuirea combustibililor fosili cu hidrogen verde. In timp ce in Statele Unite, compania Boston Metal, dezvolta electroliza directa din minereu de fier. Fiind un proces similar celui utilizat in prezent pentru aluminiu.

Pentru ambele cazuri, energia electrica utilizata ar fi din surse regenerabile, asigurand sustenabilitatea si eliminarea emisiilor de CO2 in timpul procesului de productie.

Otel decarbonizat

Necesitatea stringenta de actiune pentru schimbarile climatice mobilizeaza intreaga societate, inclusiv, desigur, intregul lant valoric al otelului. Jucatorii majori din industrie anunta angajamente pentru decarbonizare.

Otelul poate fi reciclat la infinit fara a-si pierde proprietatile. Aceasta este o solutie pentru reducerea impactului sau asupra mediului in lupta impotriva schimbarilor climatice. De fapt, reciclarea acopera deja 26 % din cererea globala si se lucreaza pentru a creste acest procent.

Primele masuri de reducere a emisiilor din productia de otel presupun utilizarea mai eficienta a acestui material. Si cresterea ratelor de reciclare, dar acest lucru nu este suficient. Asa ca este esential sa dezvoltam noi tehnologii care sunt mai putin daunatoare mediului.

De la otelul carbon catre otelul verde

Otelul este unul dintre cele mai frecvent utilizate materiale din lume. Este folosit de la fabricarea masinilor si a cladirilor, la bunurile de zi cu zi.

Insa este important sa amintim ca acesta este si unul dintre cele mai poluante si mai consumatoare de energie de pe planeta. 

Otelul este fabricat in furnalele care folosesc combustibili fosili - carbune, petrol si gaze naturale. Pentru a atinge temperaturile ridicate necesare pentru declansarea reactiilor chimice esentiale.

Industria siderurgica este responsabila pentru 7-10 % din emisiile de CO2 cauzate de omenire in intreaga lume. Din acest motiv, sunt necesare actiuni urgente pentru a initia un proces de decarbonizare.

Emisiile provenite din productia de otel trebuie sa scada pentru ca industria sa atinga emisii nete zero pana in 2050 si pentru ca tarile sa isi indeplineasca angajamentele asumate in Acordul de la Paris.