Tipuri de oteluri

Otelul este un material utilizat pe scara larga in foarte multe domenii. Este un aliaj ce contine ca elemente principale fierul si carbonul, avand un continut de carbon sub 1,7%. Popularitatea lui se datoreaza combinarii proprietatilor sale tehnologice si fizico-mecanice excelente.

Otelurile pot fi clasificate dupa o mare varietate de criterii, doua dintre cele mai intalnite criterii sunt :

- in functie de destinatia de utilizare;

- in functie de compozitia chimica.

tipuri_de_oteluri_400

Tipuri de otel in functie de destinatia de utilizare


1. Otel de uz general pentru constructii conform SR EN 10025 cuprinde marcile de oteluri destinate fabricarii produselor laminate la cald, sub forma de laminate plate si bare forjate, pentru constructii mecanice si metalice.

Marcile de oteluri se simbolizeaza prin litera S - otelul pentru constructie si prin litera E – otelul pentru constructii mecanice, urmata de trei cifre, care reprezinta valoarea minima a limitei de curgere exprimata ; in N/mm2.

2. Otel pentru scule – destinat confectionarii sculelor.

Realizate din fier si carbon, cu elemente suplimentare, cum ar fi nichel, molibden, tungsten sau pentru a da duritate suplimentara si rezistenta la uzura. Otelurile de scule sunt, de asemenea, supuse procesului de temperare, in care otelul este incalzit mai intai la o temperatura ridicata, apoi se raceste foarte repede, apoi se incalzeste din nou la o temperatura mai scazuta.

3. Otel cu destinatie speciala

Aceste oteluri cu proprietati speciale sunt utilizate pentru organe de masini si piese, care lucreaza in conditii deosebite de temperatura, presiune, medii agresive sau care au proprietati fizice deosebite (oteluri inoxidabile, refractare, magnetice, electrotehnice, pentru magneti permanenti etc.).

Tipuri de otel in functie de compozitia chimica


1. Otel carbon (nealiate), care contine Fe, C si elemente insotitoare permanente: Mn

Prin urmare, otelul nealiat nu este lipsit de alte componente, ci contine doar componente straine intr-o cantitate foarte mica.

In cadrul acestei grupe, in functie de gradul de dezoxidare cu Si, se pot diferentia:

a) Oteluri necalmate cu < 0 %Si;

b) Oteluri semicalmate cu 0,07 - 0,17 %Si;

 c) Oteluri calmate cu > 0,17 %Si;

d) Oteluri calmate, dezoxitate suplimentar cu Al.

2. Otel aliat care in afara de Fe, C si elemente insotitoare permanente mai contine si elemente de aliere: Si>0,5%, Mn>0,8%, Al>0,1%, Cr, Ni, Mo, W, V, Ti etc.

In cadrul acestei grupe, in functie de continutul elementelor de aliere distingem:

a) Oteluri slab aliate (continut de elemente de aliere < 5%)

b) Oteluri mediu aliate, dacă suma elementelor de aliere este cuprinsă între 5-10%;

c) Oteluri inalt aliate (continut de elemente de aliere > 5%)

Cel mai popular otel aliat este otelul inoxidabil cu un continut de crom de cel putin 10,5%. Acest raport ofera otelului inoxidabil o rezistenta mai buna la coroziune, iar un strat de oxid de crom poate incetini rugina.