Aluminiu
Aluminiul este un metal de culoare alba, usor, maleabil, rezistent la actiunea agentilor atmosferici (prin acoperirea cu oxid de aluminiu aderent); se obtine printr-un proces complex bauxita - alumina - aluminiu, in cuptoare electrice, cu consum ridicat de energie (25000 kwh/1 tona aluminiu).
Se foloseste sub forma de aliaje, deoarece aluminiul pur are rezistente mecanice reduse si nu poate fi folosit in tehnica. Cele mai folosite elemente de aliere sunt: magneziul, siliciul, zincul, cuprul. Cel mai cunoscut aliaj este duraluminiul (aliaj cu magneziul) din care se obtin profile, table, sarme.
Produsele din aluminiu se folosesc pentru realizarea constructiilor usoare, in lucrari de tamplarii metalice, ca materiale de protectie si finisaj, conductori electrici etc.
Aluminiul este al doilea cel mai folosit metal dupa otel, datorita versatilitatii si eficientei acestuia. Asigura suport structural viguros pieselor prelucrate si materialelor de constructii, fara a adauga greutate in exces produselor, ceea ce permite un consum mai eficient de combustibil pentru vehiculele care utilizeaza piese din aluminiu.
Aluminiul se caracterizeaza prin plasticitate foarte mare, rezistenta mecanica mica, conductibilitate electrica si termica ridicata si rezistenta mare la coroziune in aer, apa si acizi organici.
Cele mai raspandite si utilizate aliaje sunt aliajele din sistemele Al-Si, Al-Mg, Al-Cu-Mg, Al-Mg-Mn, Al-Mg-Si, Al-Zn-Mg-Cu.