Informatii despre aluminiu

aluminiu_utilizat_in_constrcutii_infografic_400

Sa presupunem ca trebuie sa proiectati  materialul perfect – cum ar fi acesta? Probabil ati dori sa fie abundent si relativ ieftin, rezistent si usor, usor de combinat cu alte materiale, rezistente la caldura si coroziune si un bun conductor de electricitate. Pe scurt, un material asemanator cu aluminiu.

Este cel mai frecvent metal din scoarta Pamantului, al treilea cel mai raspandit element chimic de pe planeta noastra (doar oxigenul si siliciu exista in cantitate mai mare) si al doilea cel mai popular de metal pentru a fabrica lucruri (dupa fier/ otel). Noi toti il vedem si il folosim in fiecare zi. Cutiile de unica polosinta pentru bauturi sunt fabricate din aluminiu si la fel este si folia de gatit. Puteti gasi acest metal gri-alb in unele locuri destul de uimitoare, de la motoare cu reactie ale avioanelor  la carenele navelor de razboi .

Cum este aluminiu?

Aluminiu este moale, usor, rezistent la caldura si foc, usor de preucrat  in noi forme. Reflecta lumina si caldura foarte eficient si nu rugineste. Acesta reactioneaza cu usurinta cu alte elemente chimice, in special cu oxigenul si formeaza un usor strat exterior de oxid de aluminiu dacă il lasati in aer liber. Aceste lucruri sunt denumite proprietatile fizice si chimice ale aluminiului.

Aluminiu este cu adevarat eficient atunci cand este combinat cu alte metale pentru a realiza aliaje de aluminiu (aliajul este un metal amestecat cu alte elemente pentru a face un material nou, cu proprietati imbunatatite, ar putea fi mai rezistent sau poate fi topit la o temperatura mai ridicata) . Cateva dintre metalele utilizate in mod obisnuit pentru aliajele de aluminiu includ bor, cupru, litiu, magneziu, mangan, siliciu, staniu, și zinc. Aluminiu este aliat cu unul sau mai multe dintre aceste elemente, in functie de aplicatia unde este intrebuintat.

Date despre alumiu

Punct de topire: 660 ° C (1220 ° F).

Punct de fierbere: 2467 ° C (4473 ° F).

Numar atomic: 13 (un atom de aluminiu contine 13 protoni, 13 electroni si 14 neutroni).

Masa atomica relativa: 26.98.

8% din scoarta exterioara a Pamantului (in greutate) este realizata din aluminiu.

Un bloc de aluminiu cantareste o treime dintr-un bloc de otel de aceeasi marime.

Aluminiu pur reactioneaza rapid cu aerul, pentru a forma un strat protector de oxid de aluminiu.

Este nevoie de aproximativ 2-3 kg de bauxita (minereu de aluminiu) pentru a produce doar 1 kg de aluminiu pur.

Lingourile comerciale din aluminiu sunt uriase si cantaresc aproximativ 16 de tone.

Este nevoie de 20 de ori mai putina energie pentru a face aluminiu pur din cutii reciclate decat din bauxita.