Informatii despre aluminiu
Aluminiu este cel mai frecvent metal din scoarta Pamantului, al treilea cel mai raspandit element chimic de pe planeta noastra (doar oxigenul si siliciu exista in cantitate mai mare) si al doilea cel mai popular de metal pentru a fabrica lucruri (dupa fier/ otel). Noi toti il vedem si il folosim in fiecare zi. Cutiile de unica polosinta pentru bauturi sunt fabricate din acest metal si la fel este si folia de gatit. Puteti gasi acest metal gri-alb in unele locuri destul de uimitoare, de la motoare cu reactie ale avioanelor la carenele navelor de razboi .
Cum este aluminiu?
Aluminiu este moale, usor, rezistent la caldura si foc, usor de preucrat in noi forme. Reflecta lumina si caldura foarte eficient si nu rugineste. Acesta reactioneaza cu usurinta cu alte elemente chimice, in special cu oxigenul si formeaza un usor strat exterior de oxid de aluminiu dacă il lasati in aer liber. Aceste lucruri sunt denumite proprietatile fizice si chimice ale aluminiului.
Acesta este cu adevarat eficient atunci cand este combinat cu alte metale pentru a realiza aliaje de aluminiu (aliajul este un metal amestecat cu alte elemente pentru a face un material nou, cu proprietati imbunatatite, ar putea fi mai rezistent sau poate fi topit la o temperatura mai ridicata) . Cateva dintre metalele utilizate in mod obisnuit pentru aliajele de aluminiu includ bor, cupru, litiu, magneziu, mangan, siliciu, staniu, și zinc. Este aliat cu unul sau mai multe dintre aceste elemente, in functie de aplicatia unde este intrebuintat.
Aluminiu element chimic important - date despre acesta
Punct de topire: 660 ° C (1220 ° F).
Punct de fierbere: 2467 ° C (4473 ° F).
Numar atomic: 13 (un atom de aluminiu contine 13 protoni, 13 electroni si 14 neutroni).
Masa atomica relativa: 26.98.
8% din scoarta exterioara a Pamantului (in greutate) este realizata din aluminiu.
Un bloc de aluminiu cantareste o treime dintr-un bloc de otel de aceeasi marime.
Aluminiu pur reactioneaza rapid cu aerul, pentru a forma un strat protector de oxid de aluminiu.
Este nevoie de aproximativ 2-3 kg de bauxita (minereu de aluminiu) pentru a produce doar 1 kg de aluminiu pur.
Lingourile comerciale din aluminiu sunt uriase si cantaresc aproximativ 16 de tone.
Este nevoie de 20 de ori mai putina energie pentru a face aluminiu pur din cutii reciclate decat din bauxita.