Aluminiul in constructii

Elementul aluminiu a fost descoperit in urma cu 200 de ani. Dupa o perioada initiala de dezvoltare tehnologica, aliajele de aluminiu au fost folosite in multe aplicatii structurale, inclusiv domeniul ingineriei civile. Aluminiul este al doilea cel mai utilizat metal in constructii dupa otel, si este utilizat in toate sectoarele de la cladiri comerciale la locuinte rezidentiale.

Aluminiu a fost folosit pentru prima data in realizarea de constructii si cladiri in anii 1920. Utilizarile erau orientate in principal spre aplicatii decorative si structuri  art deco. Astazi, aluminiul este recunoscut ca unul dintre materialele de constructie cele mai eficiente si sustenabile.

Cladirile si constructiile moderne reprezinta mai mult decat ridicarea cladirilor, din punct de vedere functional. In plus fata de criteriile functionale si economice, considerentele estetice si de design, impreuna cu cerintele ecologice introduse in proiectele de constructii joaca un rol la fel de important. Acest lucru inseamna ca materialele folosite sunt de o importanta majora. Aluminiu, materialul de constructie pentru epoca moderna, s-a stabilit ca un factor important in industria constructiilor in timpul secolului al 20-lea. Aluminiu permite ca orice concept arhitectural sa fie posibil de realizat - indiferent daca este vorba de o noua constructie sau o modernizare.

Ce ar fi cladirile moderne fara aluminiu? Ferestrele, usile, peretii cortina, acoperisurile si schele usoare sunt greu de imaginat fara acest material. Avantajele sale sunt evidente:

Durabil

Materiale de constructie din aluminiu sunt fabricate din aliaje care sunt rezistente la conditiile meteo, rezistent la coroziune si imun la efectele nocive ale razelor UV, asigurand performante optime pentru o lunga perioada de timp

Flexibil

Combinatia de proprietati a aluminiului permitae ca acesta sa fie usor modelat prin oricare dintre principalele procese de prelucrare a metalelor industriale, inclusiv laminare, extrudare, forjare si turnare, garantand un potential de design practic nelimitat.

Usor

Greutatea mica a aluminiului il face mai ieftin si mai usor de transportat si manevrat pe santier.

Rezistent

Utilizarea aluminiului in cladiri ajuta arhitectii sa respecte specificatiile de performanta in timp ce pot reducerea la minim cheltuielile pentru fundatii. Aluminiu aliat poate fi la fel de rezistent ca otelul la doar o treime din greutate.

Rezistent la coroziune

Stratul natural de oxid de aluminiu ofera o bariera protectoare eficienta impotriva elementelor care afecteaza alte metale.

Reciclabil

Aluminiul este 100% reciclabil si foloseste doar  5% din energia folosita pentru a face produsul original. Aproape toate produsele din aluminiu utilizate in constructii provin din aluminiu reciclat.