Otelul inoxidabil utilizat in constructii

Otelul inoxidabil are proprietati unice, care pot fi benefice pentru o gama larga de aplicatii in industria constructiilor. Progrese tehnologice semnificative in prelucrarea materialelor au condus la dezvoltarea de otel inoxidabil duplex cu proprietati mecanice excelente; Progrese importante au fost, de asemenea, facute in imbunatatirea suprafetelor pentru aplicatii arhitecturale. Noi oportunitati pentru otelul inoxidabil sunt analizate odata cu trecerea la o dezvoltare durabila, inclusiv utilizarea sa in structurile de izolare nucleare, placari a peretilor subtiri si pentru sisteme de pardoseli compozite.

Inoxul are proprietati anticorozive si este rezistent, facand posibile structuri subtiri si durabile. Acesta ofera  arhitectilor, multiple posibilitati de culoare si forma, in acelasi timp fiind dur, igienic, adaptabil si reciclabil.

Acest material  a fost in mod traditional folosit pentru fatade si acoperisuri inca din anii 1920. Exista, de asemenea, exemple timpurii de folosinta structurala, de exemplu, in 1925 a fost instalat un lant de consolidare pentru a stabiliza cupola Catedralei St Paul, Londra. In zilele noastre, otelul inoxidabil este utilizat intr-o gama foarte larga de elemente structurale si arhitecturale, de la piese turnate mici  la grinzi portante.

Producatorii de otel inoxidabil imbunatatesc continuu procesele lor de productie, cu scopul de a reduce costurile si pentru imbunatatirea calitatii. Poate cel mai important impact asupra sectorului de constructii a fost utilizarea  clasei duplex pentru aplicatii structurale, care ofera o combinatie de rezistenta mai mare decat clasa austeniticelor cu proprietati anticorozive similare sau superioare. Duplexurile au un potenrial enorm pentru extinderea viitoarelor posibilități de design structural, care sa permita o reducere a dimensiunilor componentelor principale a structurilor usoare. Este demn de remarcat faptul ca, desi au ductilitate buna, rezistenta mai mare rezulta din plasticitatea mai restransa in comparatie cu austeniticele.

In ultimii ani, asociatiile de dezvoltare a otelului inoxidabil, din intreaga lume au jucat un rol major in promovarea utilizarii inoxului in constructii. Prin studii de caz, materiale educative, conferinte si seminarii, acestea au crescut gradul de constientizare a potentialului de utilizare a otelului inoxidabil in multe aplicatii de constructie. Rolul lor devine tot mai important in fata activitatilor de promovare foarte eficiente a materialelor concurente, cum ar fi aluminiu si masele plastice intarite cu fibre.

A fost o crestere considerabila a utilizarii otelului inoxidabil in aplicatii non-vizibile in cladiri, cum ar fi pentru instalatii sanitare si echipamente HVAC (incalzire, ventilatie si aer conditionat), in special in Scandinavia, Germania si Italia. In Elvetia, clasa otelurilor feritice 1.4521 a fost recent acceptata de catre organismul national de standardizare ca un material adecvat pentru instalatii sanitare, in plus fata de clasele austenitice. Costurile de intretinere reduse pe durata ciclului de viata poate face inoxul competitiv cu cuprul, sau chiar conductele din material plastic.

Ca o recunoastere a durabilitatii materialului, aspectului placut si cerintelor de intretinere reduse,o serie de poduri care incorporeaza otel inoxidabil pentru principalele elemente structurale au fost construite recent. Gradul 1.4462 a fost utilizat pentru podul Pasarela Mileniului (York, Marea Britanie), podul autostrada Cala Galdana pe insula Menorca si Stonecutters  din Hong Kong. Gradul 1.4362 a fost intrebuinat pentru podul Padre Arrupe, punte de legatura intre Muzeul Guggenheim si Universitatea din Deusto din Bilbao si pentru pasarela Celtic Gateway din Holyhead, Marea Britanie.

Nevoia de cladiri care conserva energia este pe ordinea de zi in domeniul constructiilor; majoritatea tarilor UE introduc noi reglementari nationale pentru a se conforma Directivei Europene privind performanta energetica a cladirilor. Eficienta energetica a cladirilor poate fi imbunatatita printr-un nivel crescut de izolare termica si etanseitatea. In mod traditional, izolare termica imbunatatita a insemnat peretii exteriori grosi, ceea ce nu este de dorit in cladirile comerciale moderne care fac eforturi pentru a maximiza suprafata pentru a atinge o valoare mai mare de inchiriere. Cu toate acestea, sistemele de placari din otel inoxidabil folosite in combinatie cu sistemele de izolare moderne, in special cele bazate pe nano-tehnologie low-cost, poate oferi un nivel foarte ridicat de izolare termica (de 4-6 ori mai mare pe unitate de grosime) decat cele conventionale. Beneficiile de cost pe ciclu de viata a acestei tehnologii sunt  justificate, chiar daca costul acestor sisteme de placare este usor mai mare decat sistemele conventionale.