Australia interzice exporturile de alumina catre Rusia

Australia a interzis exporturile de alumina si minereuri de aluminiu, inclusiv bauxita, catre Rusia, a anuntat duminica (20 martie 2022) guvernul. Aceasta interdictie este parte a sanctiunilor sale aflate in curs impotriva Moscovei, cauzate de invadarea Ucrainei.

„Rusia se bazeaza pe Australia pentru aproape 20% din necesarul sau de alumina”. A declarat guvernul australian intr-o declaratie comuna a mai multor ministere. Aceasta miscare va limita capacitatea Rusiei de a produce aluminiu, care este un produs de export esential pentru Rusia.

Exporturile de alumina

De asemenea, guvernul australian a mai declarat ca va dona Ucrainei cel putin 70.000 de tone de carbune. Necesare pentru a-si acoperi nevoile energetice.

In plus, Canberra va acorda Kievului 30 milioane de dolari australieni (20 milioane de euro) in plus ca ajutor umanitar. Si inca 21 milioane de dolari australieni drept asistenta militara suplimentara. Ce consta mai ales in munitii si veste antiglont, mai scrie AFP, citata de Agerpres.

Exporturile de alumina sunt interzise

Interdictia exportului de alumina si minereuri de aluminiu vine dupa sanctiunile impuse de Australia saptamana trecuta impotriva miliardarului rus Oleg Deripaska. Acesta detine un pachet de 56,9% din actiunile Rusal (companie din Rusia aflata in topul producatorilor mondiali de aluminiu) prin Grupul EN+.

In 2021, productia de aluminiu a Rusiei a ajuns la 3,76 milioane de tone. Ce reprezinta mai mult de 5% din productia globala.

Distributia rafinariilor de alumina Rusal arata ca aproximativ 66% dintre acestea se afla in afara Rusiei. Si sunt situate in Irlanda, Jamaica, Ucraina, Guineea si Australia.

In prezent, rafinaria Nikolaev din Ucraina si-a oprit productia. Avand in vedere si sanctiunile impuse de Australia. Daca Rusal doreste sa-si garanteze productia de aluminiu, trebuie sa caute alumina din alte regiuni.

„Compania evalueaza in prezent efectul celor de mai sus si va face anunturi suplimentare in urma acestor evaluari, daca si cand este necesar”, au declarat reprezentantii Rusal.

Preturile globale ale aluminiului au crescut cu 18% in martie (pana acum) in comparatie cu cele de la sfarsitul lunii ianuarie. Acestea au fost alimentate de riscurile geopolitice in crestere pe fondul razboiului in curs de desfasurare dintre Rusia si Ucraina.