Diferente intre aluminiu si otelul inoxidabil

Aluminiu si otelul inoxidabil sunt doua metale ce ar putea arata similar la prima vedere, dar de fapt sunt destul de diferite. Retine aceste 6 diferente atunci cand decizi ce tip de metal sa utilizezi in urmatorul tau proiect:

Raportul forta/greutate

 De obicei, aluminiu nu este la fel de rezistenta ca otelul, dar trebuie precizat, de asemenea, ca are aproape o treime din greutatea acestuia.

Acesta este principalul motiv pentru care aeronavele sunt fabricate din aluminiu.

Conductibilitatea termica

Aluminiul are o conductibilitate termica mult mai buna (conductor de caldura) decat otelul inoxidabil. Unul dintre motivele principale pentru care este utilizat pentru radiatoarele auto si unitatile de climatizare.

Conductivitate electrica

Otelul inoxidabil este un conductor cu adevarat sarac in comparatie cu majoritatea metalelor. In schimb ce, aluminiul este un foarte bun conductor de electricitate. Datorita conductantei ridicate, a greutatii usoare si a rezistentei la coroziune, liniile electrice aeriene de inalta tensiune sunt realizate in general din aluminiu.

Cost

Aluminiul este de obicei mai ieftin decat otelul inoxidabil.

Prelucrare

Aluminiul este destul de moale si mai usor de prelucrat utilizand majoritatea metodelor – frezare, gaurire, taiere, perforare, indoire etc.  Maleabilitatea buna a aluminiului este esentiala si pentru extrudarea profilelor.

Datorita rezistentei sale la uzura si abraziune, otelul inoxidabil poate fi dificil de prelucrat.

Proprietati termice - aluminiu si otelul inoxidabil

Otelul Inoxidabil poate fi utilizat la temperaturi mult mai ridicate decat aluminiu, care poate deveni foarte moale la o temperatura peste 400 de grade.

Aluminiul in forma pura este un metal foarte moale, si, prin urmare nu este potrivit pentru aplicatii in constructii. Prin adaugarea de elemente de aliere (cupru, mangan, magneziu, zinc, etc.) si datorita proceselor de productie adecvate, proprietatile fizice si mecanice pot fi variate intr-o gama larga pentru a satisface cerintele unui numar mare de diferite utilizari.

Otelul inoxidabil este un otel cu un continut scazut de carbon in compozitie, care contine cel putin 11% crom. Acest adaos de crom ii confera otelului proprietatile sale unice de inoxidabilitate si rezistenta la coroziune. Prezenta cromului permite formarea unui strat extrem de subtire dur, invizibil, de oxid de crom pe suprafata otelului, rezistent la actiunea mediilor corozive, capabil de a se autoreface in caz de alterare mecanica sau chimica.