Industria aluminiului este pregatita sa respecte Acordul Verde european

 

Aluminiul este un metal cu proprietati mecanice excelente ce a determinat evolutii in multe domenii.

 

In momentul de fata industria aluminiului se afla la o rascruce de drumuri. Pe de o parte se confrunta cu provocari considerabile, dar are parte si de oportunitati importante.

 

Industria europeana a aluminiului este pregatita sa sprijine Acordul Verde european anuntat de Comisia Europeana la inceputul lunii decembrie 2019.

 

Cu o strategie industriala indrazneata, industria poate reduce emisiile de CO2 provenite din productia primara cu pana la 70% pana in anul 2050.

 

Europa are nevoie de o strategie care sa urmareasca coordonarea eforturilor de politica regionala, nationala si europeana. O strategie orientata catre o economie cu adevarat durabila, care sa sprijine Acordul de la Paris si sa indeplineasca Obiectivele ONU de Dezvoltare Durabila.

 

Liderii UE vor trebui sa stabileasca conditiile-cadru corecte pentru ca industria aluminiului sa-si atinga potentialul strategic complet.

 

Aluminiul beneficiaza de o combinatie unica si inegalabila de proprietati, ceea ce face din el sa fie un material de constructii versatil, functional si atractiv.

 

Un strat subtire de oxid este format in contact cu aerul, generand o protectie eficienta contra coroziunii, chiar si in medii extrem de corozive. Acest strat poate fi ulterior intarit cu un tratament de suprafata, precum anodizarea sai vopsirea in camp electrostatic.

 

Utilizarea aluminiului ofera deja economii de energie si CO2 in sectoarele de top, cum ar fi constructiile, ambalajele, bunurile de consum si tehnologiile cu energie regenerabila. Reciclabilitatea nesfarsita a aluminiului contribuie in continuare la decarbonizare si la o economie circulara.

 

Datorita proprietatilor si utilizarilor unice ale aluminiului in produse eficiente din punct de vedere energetic, cererea globala a acestui metalul este de asteptat sa creasca cu 50% pana in 2050. In Europa, jumatate din cerere va fi satisfacuta de aluminiul primar si cealalta jumatate de cel provenit din reciclare.