Otelul utilizat pentru structuri metalice

Sectorul de locuinte si constructii este cel mai mare consumator al produselor din otel astazi, otelul fiind utilizat pentru diferite structuri metalice. In acest sector se utilizeaza in jur de 50% din productia mondiala de otel.

Istoria constructiilor din otel incepe in secolul al 20-lea. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial,  otelul a devenit disponibil la preturi accesibile. Determinand multi antreprenori sa-l aleaga ca o cale viabila de a construi.

Utilizarea stalpilor din otel, in locul celor din beton, poate livra pana la 40 de metri patrati de suprafata suplimentara unui spatiu de 1000 metri patrati.

Cladirile din otel, realizate in zilele noastre, sunt bine cunoscute pentru diversitatea formelor lor si pentru expresivitatea arhitecturala.

Maleabilitatea otelului permite acestuia de a se deforma la rece sau la cald fara a se rupe si de a putea fi tras in foi. Otelul utilizat in scheletele structurale poate avea o deformatie de 20% inainte de rupere.

Otelul pentru structuri metalice - avantaje si proprietati

Structurile metalice prezinta urmatoarele avantaje:

- ofera un raport foarte bun calitate-pret

- timp redus de executie

- durabile, rezistente si estetice

- ecologice si reciclabile

Otelul are o microstructura diversa care reflecta compozitia si tratamentele termice la care a fost supus. Marcile de otel S235, S275 si S 355 difera prin caracteristici mecanice.

Limita elastica a otelului (sau limita de curgere),iar dincolo de aceasta se mentin deformatii permanente chiar si dupa disparitia incarcarii. Dincolo de acest punct metalul se comporta deci ca un material plastic.

S235: Otel cu limita de curgere 235 N/mm2

S275 : Otel cu limita de curgere 275 N/mm2

S355 : Otel cu limita de curgere 355 N/mm2

Datorita proprietatilor sale de rezistenta si ductilitate, otelul a fost materialul cel mai des utilizat pentru realizarea mai ales a structurilor de medie si mare inaltime. Cu ramificatii in toate domeniile noastre de activitate, incepand de la cel casnic, destinat uzului propriu si terminand cu cel industrial sau agro-zootehnic.