H-metal marketMetal Online cu livrare rapida

Preturile sunt valabile pentru o comanda minima de 500 kg, pentru cantitati mai mici preturile difera, va rugam sa contactati departamentul vanzari pe office@metal-online.ro

Proprietatea anticoroziva a inoxului

inox_400

Omenirea a utilizat fierul de mii de ani. Cu toate acestea, doar in ultimii 150 de ani metalurgisti au invatat sa fabrice oteluri,  sa le controleze proprietatile si sa le produca in masa,  cu un nivel coerent al calitatii.

 

In timpul secolului al 19-lea, o serie de oameni de stiinta au descoperit excelenta rezistenta la coroziune a cromului adaugat in otelurile aliate. In primele decenii ale anilor 1900 primele oteuri inoxidabile au fost brevetate si fabricate. Acest moment a marcat inceputul industriei inox-ului. O industrie care, in ultimii 100 de ani, a avut o contributie semnificativa la dezvoltarea societatii in care traim.

 

O anumita cantitate de crom (de obicei, un minim de 11 %) adaugata otelului obisnuit ii da un luciu stralucitor si o rezistenta la coroziune. Aceasta proprietate este cea care il diferentiaza de alte forme de otel. Rezistenta la coroziune a aliajelor de fier si crom a fost recunoscut pentru prima data in 1821 de catre metalurgistul francez Pierre Berthier.

 

Rezistenta la coroziune se bazeaza pe formarea la suprafata a unei pelicule pasive, a carei stabilitate creste cu continutul de crom si poate fi marita in continuare prin aliere cu molibden. Cu cat structura cristalina a otelurilor inoxidabile este mai omogenă, cu atat proprietatile lor vor fi mai favorabile. În realizarea structurii cristaline omogene un rol important revine procedeului de tratament termic aplicat.

 

Este important de precizat ca otelul inoxidabil este un material solid si nu un strat special aplicat pe otelul obisnuit pentru a-i da proprietatile "inoxidabile". Oteluri conventionale si, intr-adevar, alte metale, sunt de multe ori acoperite sau "placate" cu metale albe, cum ar fi crom, nichel sau zinc pentru a proteja suprafata lor sau pentru a le oferi alte caracteristici de suprafata.  

 

In timp ce astfel de acoperiri au propriile lor beneficii si sunt inca utilizate pe scara larga, exista pericolul ca acoperirea sa fi patrunsa sau deteriorata intr-un fel, astfel incat efectul sau protector este subminata.

 

Obiectele realizate din inox isi pastreaza aspectul indiferent de gradul de uzura. După cateva zeci de ani isi pierde din stralucire, dar cu o investitie minora isi poate recapata chiar si atunci stralucirea din prima zi.

 

Fiecare clasa de otel inoxidabil are propriile sale proprietati mecanice si fizice unice si va fi, de obicei, produs in conformitate cu o specificatie nationala sau internationala standard.