Splendoarea Art Deco a cladirii Chrysler din New York

 

Cladirea Chrysler este una dintre cele mai renumite simboluri din New York si atrage in mod constant atentia turistilor.

 

cladirea_chrysler_-_otel_inoxidabil_400_01

Dezvoltarea otelului inoxidabil in 1912 a oferit arhitectilor un nou material interesant de constructie care combina ideal rezistenta ridicata, comportamentul excelent la coroziune si o imagine moderna progresiva.

Cladirea Chrysler din New York este un exemplu emblematic care reflecta utilizarea inovativa a inoxului ca element arhitectural.

 

Proiectata de arhitectul William Van Alen pentru magnatul auto Walter P. Chrysler, cladirea Chrysler din New York este un splendid zgarie-nori care poarta amprenta stilului Art Deco.


Construita in 1930, in partea de est a Manhattanului, cladirea are o inaltime de 319 m.

Stilul Art Deco al ornamentelor cladirii este parte importanta a atractiei generate de aceasta structura. Cupola sa placata cu otel inoxidabil ramane in continuare un element iconic pentru orasul New York. Considerata a fi una dintre cele mai frumoase cladiri din New York, acest zgarie-nori a fost declarat monument istoric national in 1976.

 

Partea de sus a cladirii este o "coroană" formata din sapte arcade realizate din otel inoxidabil lustruit, modelul formand ferestre triunghiulare ce seamana cu jantele modelului Chrysler cel mai scump din acea vreme. Pentru aceasta "coroană" s-a utilizat otel inoxidabil austenitic dezvoltat de Krupp in Germania si comercializat sub numele de Nirosta.

 

Arhitectura cladirii, atat in ​​interior cat si la exterior, este realizata in stilul tipic Art Deco al timpului. In zilele noastre, aceasta cladire ramane una dintre cele mai frumoase din lume.

 

Evolutia tehnologiei de prelucrare si finisare a materialelor, din ultima perioada, ofera arhitectului o gama variata de otel inoxidabil de calitate superioara, cu o selectie vasta de finisaje de suprafata disponibile pentru interiorul si exteriorul cladirilor.

In prezent, inoxul este utilizat in domeniul constructiilor datorita rezistentei sale si a faptului ca este un metal sudabil, din care pot fi realizate diverse forme placute din punct de vedere estetic.

 

Sursa foto: pixabay.com