Taipei 101 una dintre cele mai moderne constructii ale lumii

                                                               otelul_utilizat_pentru_taipei_101_400

 

Taipei 101, cunoscut anterior sub numele de Taipei World Financial Center, este o cladire cu 106 etaje situata in districtul Xinyi din Taipei, in Taiwan. Cladirea cu o inaltime de 508 m, detinuta de Taipei Financial Center Corporation (TFCC), se numara printre cei mai inalti zece zgrie-nori din lume in prezent. S-a bucurat de distinctia de cea mai inalta cladire din lume timp de 6 ani (intre 2004 si 2010), dar este in continuare o structura incredibila si unica.

 

Aceasta constructie spectaculoasa a fost conceputa pentru a sublinia prosperitatea crescanda a Taiwanului pe scena mondiala la inceputul secolului XXI. De asemenea, cladirea este o combinatie intre evolutia tehnologiei si traditiile din Asia redata intr-un stil arhitectural postmodern.

 

Designul celor opt segmente ale turnului se bazeaza pe numarul norocos chinezesc opt. Intreaga structura seamana cu un bambus in crestere, ceea ce simbolizeaza progresul si puterea eterna in cultura chineza.

 

Detalii tehnice:

Stalpii masivi de sustinere sunt realizati din cutii construite din tabla de otel cu o grosime de 80 mm, umplute cu beton pentru rigiditate. Otelul a fost utilizat atat pentru fundatie, dar si pentru scheletul cladirii.

 

Fatada din sticla si aluminiu este conceputa prin montaj astfel incat sa poata suporta o deplasare seismica laterala pana la 95 mm, fara sa sufere stricaciuni.

 

Pentru amortizarea armonica a miscarilor, a fost suspendata intre etajele 91 si 87 o bila de otel, in greutate de 660 tone. Opt cabluri din otel formeaza un punct de sustinere pentru aceasta sfera. Bila asigura stabilitatea constructiei in timpul cutremurului sau a taifunului si absoarbe 30-40 % din oscilatiile la care este supusa cladirea.

 

Factorul inedit consta in faptul ca amortizorul poate sa fie vazut de catre vizitatori prin intermediul unei ferestre. In timpul zilelor cu vant, acesta se poate observa cum se  misca.

 

Era vitezei si a tehnologiei permite construirea rapida a unor cladiri ametitor de inalte, facand din aceste structuri obiective turistice in sine.