Zincarea otelurilor reactive depinde de compozitia chimica a acestora

Coroziunea se manifesta prin autodistrugerea otelului laminat, ca urmare a procesului de oxidare, de aceea se apeleaza si la zincarea otelurilor reactive. De obicei, este cauzata de doua lucruri: expunerea suprafetei metalului la oxigen sau unui mediu agresiv.

Galvanizarea (zincarea) reprezinta una dintre metodele cele mai bune de combatere a fenomenului de coroziune a metalelor.

Zincarea termica este de mult timp vazuta ca procesul de finisare cel mai ecologic disponibil pentru prevenirea coroziunii. Galvanizarea este extrem de durabila si produce pierderi minime. Deoarece orice particula de zinc, care nu formeaza instantaneu un strat pe metal ramane in baia de galvanizare (zincare) pentru reutilizare.

Stiati ca, compozitia chimica a otelului influenteaza aspectul acoperirilor zincate?

Pentru majoritatea otelurilor laminate la cald, procentul acoperirii de aliaj de zinc-fier va reprezenta 50-70% din grosimea totala a invelislului protector. Stratul exterior de zinc pur reprezentand restul.

Compozitia tipurilor de otel variaza in functie de cerintele de rezistenta. Oligoelementele din otel (siliciu, fosfor) afecteaza procesul de galvanizare, precum si structura si aspectul invelisului galvanizat.

Otelurile cu aceste elemente in afara intervalelor recomandate sunt cunoscute in industria zincarii ca oteluri reactive si pot produce un strat compus in intregime sau aproape in intregime din straturi de aliaj de zinc-fier.

Grosimea stratului protector de zinc este in mod normal determinata de grosimea otelului si de conditiile de exploatare. Acestea sunt reglementate in SR EN ISO 1461.

Exista trei exceptii de la aceasta regula, prima se refera la obtinerea de straturi mai subtiri (probe centrifugate). Iar celelalte doua la grosimi mai mari (cresterea rugozitatii si utilizarea otelurilor reactive).

Zincarea otelurilor reactive - caracteristici de acoperire

O acoperire produsa din oteluri reactive prezinta caracteristici diferite de acoperire fata de o acoperire galvanizata obisnuita, cum ar fi:

Aspect: Acoperirea galvanizata atipica poate avea un aspect cenusiu mat. Sau o suprafata mai aspra datorita absentei stratului pur de zinc. In cazul acoperirilor tipice, stratul de zinc pur confera un finisaj mai stralucitor unei acoperiri zincate.

Aderenta: Acoperirea cu aliaj zinc-fier tinde sa fie mai groasa decat o acoperire tipic galvanizata. In situatia rara in care invelisul este excesiv de gros, exista posibilitatea unei aderente diminuate sub solicitari externe (manipulare dura, impact puternic).

Otelurile reactive sunt inca galvanizate in mod regulat si este important sa retineti ca diferentele de aspect nu au niciun efect asupra protectiei impotriva coroziunii oferita de acoperirea zincata. Performanta acoperirii se bazeaza pe grosimea zincului. Prin urmare, adesea acoperirile mai mate (si mai groase) produse de otelurile reactive dureaza mai mult. In plus, toate acoperirile zincate, in timp, vor dezvolta un aspect uniform de culoare gri mat.