Istoria de inceput a zgarie-norilor

Constructia zgarie-norilor este strict legata de progresul stiintific si tehnologic. In 1855 Henry Bessemer breveteaza o metoda accesibila de producere a otelului, inovatie care va schimba arhitectura existenta pana atunci.

Constructorii si inginerii au cautat in permanenta modalitati de a imbunatati metodele si materialele de constructie, cu scopul de a realiza structuri mai rezistente, mai inalte si mai usoare.

Termenul de zgarie-nori a fost aplicat initial cladirilor de 10 - 20 etaje. Dar spre sfarsitul secolului al 20-lea a fost folosit pentru a descrie constructiile cu o inaltime neobisnuita, in general, mai mari de 40 sau 50 de etaje.

Constructia zgarie-norilor - progresul in istorie

1885

Primul zgarie-nori este considerat a fi cladirea  Home Insurance din Chicago. Acesta desi nu avea o inaltime impresionanta este importanta in istoria arhitecturii pentru ca arhitectul acesteia, William Le Baron Jenney, a creat primul schelet metalic structural care suporta intreaga greutate a constructiei. Acest schelet metalic al a fost astfel conceput incat zidurile nu trebuiau sa suporte nimic din masa cladirii. Aceasta fiind integral suportata de structura scheletului metalic.

Pe masura ce densitatea populatiei din zonele urbane a crescut, zgarie-norii, care au fost initial o forma de arhitectura comerciala, au inceput sa fie utilizati si in scopuri rezidentiale.

1931

New York-ul ajunge la stele cu Empire State Building, finalizat in 410 de zile. Minunea Art Deco este primul zgarie-nori care depaseste 100 de etaje si detine recordul de cea mai inalta cladire pana in 1972.

1973

Titulatura este preluata de Turnul Sears (redenumit Turnul Willis in 2009) din Chicago. Prima cladire pentru care s-a folosit structura tubulara inventata de Khan. Design-ul inovator a fost eficient structural si economic, a oferit mai mult spatiu si a putut fi inaltat mai mult decat Empire State Building.

1998

Cu o inaltime de 452 m Turnurile Petronas, din Kuala Lumpur, Malaezia, devin cele mai inalte cladiri din lume. Arhitectul roman Vlad Simionescu a lucrat ca director de design cu Cesar Pelli Architects din New Haven, SUA. Unul din cele mai cunoscute proiecte la care a colaborat este Petronas Towers din Kuala Lumpur, Malaezia (pana in 2004 cele mai inalte cladiri din lume).

Nu numai ca zgarie-norii continua sa se ridice mai inalti cu fiecare noua constructie, dar tehnologia asistata de calculator este in masura sa calculeze piese de precizie. In noul mileniu zgarie-norii sunt in masura sa depaseasca inaltimile conventionale si sa ia forme atipice.

ARTICOLE RECOMANDATE